Mørke eller brune pletter på vasketøj efter vask i vaskemaskinen

Senest opdateret 30-11-2019 04:45

Problem

 • Der er mørke, gule eller brune pletter / skjolder  på mit vasketøj
 • Der er kemiske pletter på mit vasketøj efter vask

Gælder

 • Frontbetjent vaskemaskine
 • Topbetjent vaskemaskine
 • Vaske-/tørremaskine

Løsning

 1. Hårplejemidler. Undgå at skum/mousse og shampoo kommer i kontakt med dit tøj. Pletterne kan ofte aldrig helt fjernes, men hvide håndklæder kan reddes ved, at fjerne næsten al misfarvningen med et blegemiddel. Håndklæder kan bleges uden yderligere skade.
  Følg denne fremgangsmåde:
        Tilbered en opløsning med oxalsyre: Opløs 50-100 g oxalsyre i en plastikspand med 10 l varmt vand (60 °C). Læg tøjet i opløsningen i 30 min.
        Vask tøjet grundigt ved mindst 60 °C med sæbemiddel, der indeholder fosfat og blegemiddel.
 2. Rust. Sørg for at tømme lommerne på vasketøjet inden vask og kontroller der ikke ligger fremmedlegemer af metal i maskinens tromle eller lugebælg. Rust er meget svært at fjerne fra sart stof såsom uld og silke - og prefessionel rens kan være nødvendigt. Andre materialer sprayes let med med salt og citronsaft. Lad det ligge natten over og vask efterfølgende som anført på tøjets vaskelabel.

Tip

 • Visse produkter (f.eks. skum/mousse og shampoo) kan indeholde polyquaterniumkopolymer, som er et bindemiddel. Når produktet kommer i kontakt med tøjet, bindes det til stoffets overflade. Når tøjet vaskes sammen med mørkere stoffer, som løbende frigiver overskudsfarve, absorberer "kontaktområdet" den frigivne farve. Således bliver skjolderne ikke synlige, før stoffet er vasket. Pletterne skyldes stænk/rester af hårplejeprodukter, som overføres ved uheld - eller når du tørrer hænderne i et håndklæde uden først at vaske rester af hårplejeproduktet af.
 • Du kan teste om hårplejeproduktet afgiver pletter under vasken ved, at vaske et stykke stof i maskinen på programmet 'kulørt' med et vaskemiddel til farvet stof.
  Se det store udvalg af originalt tilbehør, reservedele samt rengørings- og plejeprodukter der overholder vores høje kvalitetsstandard og til den rigtige pris i webbutikken her

   

Var denne artikel til hjælp?

service-electrolux

Bestil en servicetekniker

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Zanussi-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

spares-electrolux

Reservedele og tilbehør

Find originale reservedele til dine produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.