Forklaring af den nye EU-energimærkning

Senest opdateret 06-01-2020 02:04

Problem

 • Hvad er grundene til at indføre nye EU-energimærker?
 • På hvilke produktkategorier gælder de nye energimærker?
 • Hvornår bliver de nye energimærker effektive?
 • Hvordan ser de nye energimærker ud?
 • Hvad er forbrugerfordelene ved den nye energimærkning?
 • Hvad betyder økodesignpakken?

Gælder

 • opvaskemaskine
 • vaskemaskine
 • vaske-/tørremaskine
 • køleskabe (inklusive vinskabe)

Løsning

1. For at gøre energimærkerne mere forståelige for forbrugerne og hjælpe dem med bedre information for at træffe bedre købsvalg, vedtog Europa-Kommissionen nye energieffektivitetsetiketter til ovennævnte apparater.

Siden introduktionen for tyve år siden har energimærkningen med succes bidraget til udviklingen af stadig mere energieffektive produkter. Dette har gjort det nuværende mærkningssystem for kompliceret.

I 2017 vedtog EU klarere regler for mærkning af energieffektivitet ved at gå fra den nuværende A +++ til G- skala til en A til G- energiskala, hvilket er enklere og mere forståeligt af forbrugerne.


2. I vores produkter introduceres nye "ændrede" energimærker i følgende apparater:

 • opvaskemaskiner
 • vaskemaskine
 • vaske-tørretumblere
 • køleskabe, herunder vinkøleskabe


3. Disse nye etiketter vil være synlige for de europæiske forbrugere i butikkerne og online 1. marts 2021

De nye regler gælder også i lande uden for EU (f.eks. Norge, Schweiz)

4. Afhængigt af produktet vil energimærkerne ikke kun vise elforbrug, men også andre oplysninger om energi og ikke-energi, med intuitive piktogrammer, for, at sammenligne produkter og træffe et bedre  købsvalg: information om vand, der anvendes pr. vaskecyklus, lagringskapacitet, udsendt støj osv.

Et nyt element i disse etiketter er en QR-kode, som forbrugerne kan anvende for at få yderligere, officielle (ikke-kommercielle) oplysninger blot ved at scanne koden med en smartphone. Disse data vil blive tilgængelige for alle europæiske borgere i de næste par måneder i EPREL EU-databasen.

(kilde: https://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-19-1596_en.htm )

Eksempler på nye mærker: opvaskemaskiner, vaske-/tørremaskiner, vaskemaskiner

køleskabe, vinkøleskabe


5. Europa-Kommissionen vurderer de samlede årlige energibesparelser for disse nye mærker i 2030  38ilt TWh / år svarende til Ungarns årlige elforbrug. Energimærkningerne vil udgøre et vigtigt bidrag til EU's energi- og klimamål.


6. I begyndelsen af juli 2019 planlagde Kommissionen at vedtage et sæt af 11 forordninger om økodesign (økodesignpakken), der dækker de nævnte produktgrupper med de nye etiketter og 5 yderligere produktgrupper.

Økologisk design regulering med aspekter, der er komplementære til energimærkningen, ved at stille krav til aspekter som energibrug i standby, reparabilitet, tilgængelighed af reservedele eller lette demontering og genanvendelse, når produktet er ved at nå slutningen af sin livstidscyklus, og således understøtter implementeringen af den cirkulære økonomi.

I alt forventes dette nye sæt af foranstaltninger at give yderligere årlige energibesparelser inden 2030 på niveauet 94 TWh pr. År , mere end det årlige elforbrug i Belgien og Luxembourg.


kilder:

https://ec.europa.eu/info/news/clearer-and-simple-energy-labels-will-help-consumers-save-money-and-contribute-energy-unions-objectives-2019-mar-11_en

https://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-19-1596_en.htm

https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-publishes-new-energy-efficient-labelling-regulations-empower-consumers

https://ec.europa.eu/growth/industry/sustainability/ecodesign_en

https://ec.europa.eu/energy/en/list-regulations-product-groups-energy-efficient-products

Reservedele og tilbehør
Reservedele og tilbehør

Find originale reservedele til dine produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.