Hvid belægning på glas eller bestik i opvaskemaskine

Senest opdateret 09-03-2023 14:55

Problem

opvaskemaskine hvid indvendig - hvide belægninger

 • Sådan gør du hvis din opvaskemaskine er blevet hvid indvendig
 • Der hvid belægning indvendig i min opvaskemaskine og på kurvene
 • Der hvid belægning på glas, bestik og tallerkner
 • Min opvasker efterlader salt på service
 • Alt i opvaskemaskine bliver kalket til
 • Opvaskemaskine kalkpletter
 • Hvordan fjerner man hvide pletter på glas? 
 • Hvorfor bliver glas grå i opvaskemaskinen? 
 • Hvorfor bliver glas matte i opvaskemaskinen? 

Gælder

 • Fritstående opvaskemaskine
 • Integreret opvaskemaskine
 • Opvasker

Løsning

Sådan gør du hvis der er hvid belægning i opvaskemaskinen

 1. Kontroller om det er salt eller kalk
  Hvis du med en finger kan tørre den hvide belægning af er det sandsynligvis saltrester eller sæberester.
  Kontroller at dækslet har pakning og er sat korrekt på saltbeholderen
  Hvis der mangler en pakning eller den er i stykker, kan du købe nyt saltlåg til din opvaskemaskine KLIK HER

  - Kontroller om blødgøringsanlægget er indstillet korrekt i henhold til vandhårdheden i dit vand.
  -Prøv med et andet opvaskemiddel.
  - Du får det flotteste opvaskeresultat ved at dosere salt, afspændings- og opvaskemiddel separat efter vandets hårdhed, samt i forhold til hvor snavset servicet er.

 2. Hvis det er kalk
  Hvis du ikke kan tørre det af men, derimod kan fjerne belægningen med lidt eddike, er det sandsynligvis kalk.
  a) Kontroller om blødgøringsanlægget er indstillet korrekt i henhold til vandhårdheden i dit vand. Hvis du bor i et område med hårdt vand er det også nødvendigt at, tilføre salt og afspændingsmiddel sammen med multi tabs / 3ien, for at opnå et godt opvaskeresultat og undgå hvide belægninger.
  b) Kontroller der er påfyldt salt
  c) Kontroller om du har brugt groft salt til opvaskemaskiner. Hvis du har brugt fint salt klumper dem sammen og blødgøringsanlæget ikke. Hvis du har fyldt fint salt i beholderen kan du opbløde salten ved at hælde varmt vand i beholderen og røre rundt med enden af en grydeske'. Prøv maskinen igen og fyld fremadrettet kun groft opvaskemaskinesalt i beholderen.
  d) Kontroller om der sidder en gummipakning i saltlåget og at den sidder korrekt.
  e) Hvis du ikke har brugt salt i lang tid kan det tage op tll 10 opvaske før blødgøringsanlæget i maskinen er aktivt og virker korrekt igen.
  F) Prøv med et andet opvaskemiddel.

 3. Kontroller om afløbet, filtre og spulearme er rene
  Rengør opvaskemaskinens filtre (også det store filter rundt om filter i midten) og sørg for, at der ikke er madrester eller snavs i eller omkring bundkarets kant.

  Kontroller at afløbet ikke er delvis tilstoppet og at afløbsslangen er monteret rigtigt, således at vand fra dit afløb, ikke kan løbe tilbage ind i opvaskemaskinen via afløbsslangen.
  En spulearm kan også blive blokeret indvendigt, så den ikke længere drejer, og vandet ikke sprøjtes ud. Dette kan løses ved at fjerne tilstopningerne i spulehullerne med f.eks. en tandstik.


 4. Rens maskinen
  Er der kalkrester på indersiden af maskinen, kan det fjernes med specielt rensemiddel, afkalkningsmiddel til opvaskemaskiner.
  Udfør en maskinrens med Clean & Care middel til opvaskemaskiner for at fjerne belægninger ca. 1 gang om måneden, eller efter hver 30 vaskecyklusser og især hvis du bor i et område med hårdt vand.

  Køb Clean & Care Plejemidlet til din opvaskemaskine i webshoppen KLIK HER

  afkalkningsmiddel - rensemiddel - opvaskemaskine - hvid belægning

  Den hvide belægning på service eller bestik kan fjernes med eddike, citronsyrepulver eller et afkalkningsmiddel. Følg altid anvisningerne på afkalkningsmidler, da der kan være fare for ætsning hvis man ikke bruger f.eks. beskyttelses-hansker eller lignende.

 5. Glaspest - hvid / grå belægning eller slør på glassene
  Glaspest er et mysterium for både detailhandlen og glasleverandører. Det kan ramme dyre såvel som billige glas, også selvom de er testet til at kunne klare opvaskemaskine.
  Glaspest dannes oftest som følge af opvask i opvaskemaskine, da de udsættes for en basisk påvirkning fra sæben. Sæben kan være skrap og den lange eksponeringstid betyder, at glasmassen kan krystallisere og der opstår kiselsyre. Glas der har fået glaspest står desværre ikke altid til at redde, men det kan forebygges.
  Glaspest smitter ikke fra glas til glas.

  Fjern glaspest med eddike eller citronsyre
  Ny glaspest, som du altså opdager med det samme, kan fjernes ved, at du lægger dine glas i blød i 1 liter varmt vand med 2 dl eddike eller citronsyre samt opvaskemiddel. Du kan være heldig, at glaspesten går væk efter kort tid, og ellers kan du godt give det til næste dag i baljen. Skyl dem godt af bagefter, og se, om ikke glaspesten er væk.
  Hvis det ikke virker, så kan du give dem en gang mere i dette syrebad, og ellers må du gå mere manuelt til værks.

  Fjern glaspest med knofedt
  Hvis din glaspest er meget slem eller gammel, så er det muligt, at du er nødt til at gå mere hårdhændet til værks. Gnub dine glas med tandpasta indvendigt og udvendigt og lad det sidde i et kvarters tid. Skrub nu glassene rene med en svamp. Hvis dette ikke er nok, så kan du prøve at skrubbe med en glaskeramisk stålrens.

  Råd til hvordan du undgår glaspest:
  - Korrekt dosering af afspændings- og opvaskemiddel
  Vask ved temperatur under 55°C
  Vask altid de fine og sarte krystalglas af i hånden
  Vælg maskinens korteste program hvis der kun er glas i maskinen, eller anvend et glasprogram. (se i brugsanvisningen information om opvaskeprogrammer)
  - Åbn maskinen så snart den er færdig, så dampen lukkes ud. Dampen er nemlig ikke god for glassene, og hvis du er hjemme, når opvaskemaskinen er færdig med at vaske, er det en god idé at tørre glassene efter med et viskestykke.

 6. Book en tekniker
  Hvis ovenstående ikke løser problemet anbefaler vi du booker besøg af en vores specialuddannede serviceteknikere.
  Du kan døgnet rundt nemt bestille et servicebesøg online, og selv vælge den ønskede dato for besøget.

  Vigtigt!  Vær opmærksom på at ovenstående eksempler på årsager, ikke er omfattet af reklamationsret / garanti. og evt. besøg af en servicetekniker vil i disse tilfælde være mod betaling af et undersøgelsesgebyr. 
  Ikke omfattet af reklamationsret er f.eks. forkerte indstillinger af maskinen, forkert brug, forkert programvalg, manglende rengøring og vedligehold, kvaliteten af sæbe og afspændingsmiddel, forkert fyldning, forkert installation osv.

Tip

 • Vedligehold din opvaskemaskine hold den ren og i topform med hjælp fra vores 3-i-1 hygiejniske Clean & Care. Plejemidlet afkalker, affedter og renser opvaskemaskinen.
  For maksimal udbytte bør det bruges  ca.1 gang om måneden, eller efter hver 30 vaskecyklusser og især hvis du bor i et område med hårdt vand.

  Se også Sådan afkalker / renser du din opvaskemaskine med Clean & Care


Bestil en servicetekniker
Bestil en servicetekniker

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Zanussi-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

Reservedele og tilbehør
Reservedele og tilbehør

Find originale reservedele til dine produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.