Stegning og temperaturer i ovnen

Senest opdateret 05-06-2019 09:39

Problem  

 • Hvordan steger jeg bedst i min ovn
 • Hvad er den bedste temperatur at stege kød ved i min ovn

Gælder

 • Integreret/indbygningsovn
 • Fritstående komfur

Løsning

 • Ovn stegning af kød, centrum temperaturerne, ovn stopper for tidligt eller stopper for sent.

  Stegespyd og stegetermometer
  For at opnå det bedste resultat er det vigtigt at kødet dækker så meget af spydet som muligt, på denne måde bliver temperaturnøjagtigheden mest præcis. Placere spydet så der er så lidt metal synligt, som muligt.


Det er vigtigt, at magert kød ikke steges for længe, hvorimod fede udskæringer tåler lang stegetid. For at få det bedste resultat er centrumtemperaturen afgørende. Denne har betydning for kødets mørhed, saftighed, smag og farve. Kødet er mest saftigt, når centrumtemperaturen er 58ºC – 65ºC. Bakterier som fx salmonella vil kunne findes på kødets overflade, mens der i kernen på hele kødstykker praktisk taget er sterile bakteriologiske forhold. Der er ingen grund til at fraråde rosastegte stege af svinekam, mørbrad og okse-/kalvefilet. Koteletter, medaljoner og schnitzler skåret af hele kødstykker må også gerne være røde/rosa indeni.

 

Anbefalet centrumtemperatur

Oksemørbrad

58-60 ºC

Oksefilet

58-60 ºC

Roastbeef

58-60 ºC

Filet Royal

60 ºC

Kalvefilet

60-62 ºC

Svinemørbrad

62-65 ºC

Svinekam, skinkesteg

65 ºC

Skinkeculotte og skinkemignon

65-70 ºC

Oksetykkam

80 ºC

Hakket kød, rullesteg o.l.

Nakkekam og nakkefilet

75 ºC

80 oC

 • Traditionel stegning
  Traditionel stegning foregår ved 150 ºC og derover. Hvis det er muligt, stilles kødet i en kold ovn, da det bliver bedre, når det varmes langsom op. Varmluftovne stilles ca. 20 ºC lavere end almindelige ovne med over- og undervarme.

  Kød med svær steges ved 200 ºC, mens federe kødtyper som revelsben steges ved 180 ºC. Magert kød som Filet Royal, skinkeculotte, skinkemignon, oksefilet og -culotte steges ved 150-160 ºC.

  Centrumtemperaturen i kødet kan stige 0-5 grader efter, at kødet er kommet ud af ovnen. Jo højere ovntemperatur, desto mere vil centrumtemperaturen stige. Den præcise centrumtemperatur kan dog være svært at registrere, da det kan være vanskelig at ramme det koldeste punkt med stegetermometrets spids, fordi temperaturforskellen ind igennem stegen/kødet er stor.
 • Langtidsstegning
  Langtidsstegning foregår ved 130-150 ºC. Ved den langsommere opvarmning opnås en mere ensartet stegning. Centrumtemperaturen vil derfor være lettere at måle end ved traditionel stegning, og den vil ikke stige lige så meget efter stegning.

 • Lavtemperaturstegning
  Ved lavtemperaturstegning foregår stegningen ved 100 ºC eller derunder. Ovntemperaturen skal sættes 20 ºC højere end den ønskede centrumtemperatur. Dog bør nakkefilet tilberedes ved 125 ºC.
  Kødet bliver mere mørt og saftigt, når det steges ved lav temperatur. En anden fordel ved lavtemperaturstegning er, at temperaturmålingen bliver mere nøjagtig, fordi temperaturforskellen ind igennem kødet bliver mindre. Her betyder det altså ikke så meget, om stegetermometret anbringes præcis i centrum.
  Centrum / kernetemperaturen i kødet vil normalt ikke stige, efter at kødet er taget ud af ovnen.

Tip

Se det store udvalg af originalt tilbehør, reservedele samt rengørings- og plejeprodukter der overholder vores høje kvalitetsstandard og til den rigtige pris i webbutikken her

 

Var denne artikel til hjælp?

service-electrolux

Bestil en servicetekniker

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Zanussi-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

spares-electrolux

Reservedele og tilbehør

Find originale reservedele til dine produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.